Дозировка и прием

„За прилагането на есенциите от цветове не са необходими научни познания. Ползата от тях произлиза от първичната чистота – без сложни теории, защото всичко в природата е чисто.“

Д-р Едуард Бах

На пазара се продават моно екстакти, от които можете да изготвите своята комбинация от капки, но се предлагат и готови комбинации. Обичайното дозиране е най-малко четири пъти дневно по четири капки; сутрин рано, на обед около 20 минути преди хранене, следобед около 17,00 часа пак на гладен стомах и късно вечер, преди лягане, при необходимост и по-често.

Най-добре е капките да се накапват с пипетата пряко върху или под езика. Преди поглъщането на капките трябва да ги подържим известно време в устата, защото действието им започва оттам. При остри заболявания честотата на дозирането може да се увеличи значително. В такива случаи се дава по една доза от 4 капки на всеки 10 до 30 минути дотогава, докато настъпи подобрение. Твърде чувствителните хора се справят и с по-ниски дози, например два пъти дневно по две капки.

Обикновено първите трайни промени се започват да се виждат след 3-4 седмици редовен прием на Цветята. Ето какво, по-конкретно, пише Метхилд Шефер по този въпрос:

При острите състояния, например шок поради загуба на близък човек или пред страх от някаква коренна промяна в живота, цветовете на д-р Бах помагат в няколко часа или един-два дни, особено при млади хора. Колкото по-отдавна датира душевното смущение, т.е. колкото по-хронично е състоянието, толкова повече време е необходимо, за да се получи подобрение. Времето необходимо за овладяването на подобни хронифицирани смущения се простира от 1 до 20 месеца. Хората, които използват цветните есенции за разгръщане на личността си, приемат капките години наред, с почивки, понеже в развитието на личността постоянно се натрупва нов опит и непрекъснато възникват нови кризи.“

Това е! Има още доста неща, които може да искате да знаете във връзка със специфичните реакции, които може да възникнат по време на цветолечението, за възможните лечебни кризи и прочие, но това е тема за цяла книга – енциклопедията на Метхилд Шефер за цветята на д-р Бах отговаря много изчерпателно на тях, а може да се обърнете и към Бахов терапевт.