1. Agrimony (камшик)

Цветето на честността

От измамна хармония… до вътрешен мир

„Приветливи, общителни, радостни, весели хора, обичат спокойствието и се измъчват от спорове или караници. За да ги избегнат, ще се съгласят с всички и ще се откажат от много неща. Вътрешно те са неспокойни, имат грижи и се измъчват, но крият тревогите си зад хумора и закачливостта си. Считани за добри приятели. Те често обаче използват прекалено много алкохол и наркотици, за да се стимулират и за да прикриват грижите си под маската на веселостта.“               Едуард Бах

 Принцип: Камшикът е свързан с душевните потенциали на способността за конфронтация и на радостта. В отрицателното му състояние човек се опитва да се изолира от тъмната страна на живота и не може да интегрира жизнения опит в личността.

Когато например питаме някого, който току-що е загубил важно дело в съда, как се чувства, можем да очакваме реакция на потиснатост. Човекът от този тип обаче отговаря „благодаря, отлично“ и трябва да го познаваме много добре, за да разберем разочарованието му. Хората, които се нуждаят от камшик, показват пред околния свят само безгрижие и задоволство. Затова в практиката не е много лесно да открием отрицателното му състояние.

Човекът, който се нуждае от този цвят, е измъчван вътрешно от страхове и опасения. Това често са материални грижи, свързани с болест, загуба на пари, трудности в професията. Но този човек по-скоро би си прехапал езика, отколкото да разкаже за това. Човекът от този тип е като артист, който показва спокойно лице, докато зад кулисите се разиграва трагедия.

Характерите от типа на камшика силно се нуждаят от хармония и същевременно са много чувствителни. Те страдат от сблъсъците и дисхармонията в тяхната околна среда и често предпочитат в интерес на мира да останат на заден план или да се пожертват. Те са изключително внимателни към околните, с надеждата да им се отвърне със същото. Поради ведрото настроение, което излъчват, те са обичани от всички. Те са ценени дори като болни, понеже преодоляват оплакванията си и с духа си повдигат настроението и на болничния персонал.

Когато този тип остане сам с мислите си, в съзнанието му изплуват проблеми, които той обикновено потиска. Понеже не желае това, той се стреми да не остава сам и се впуска в дейности и инициативи – от дискотеката до благотворителността. Твърде много от тях удавят грижите си в алкохола или потискат лошите настроения с транквиланти или дроги, за да постигнат еуфория. Отрицателното състояние на този тип е подобна на алкохолното опиянение – освободено навън и вътрешно напрегнато.

Поради своята висока възприемчивост и силна разсеяност, личностите от типа на камшика рядко са последователни. В отрицателното състояние личностите се измъчват и за дребни всекидневни пропуски, като забравени телефонни обаждания, неизпратени писма, сексуални „неуспехи“. Много характери от този тип имат малки скрити пороци.

Развитието на склонността към това състояние практиците виждат в възпитание от обществено-ориентиран тип, където децата от най-ранна възраст се обучават да бъдат винаги усмихнати и учтиви. Но безспорно по-голямо значение имат заложбите.

Хората с характер от типа на камшика по-често, в сравнение с другите, са ориентирани предимно към външните изяви на личността и нито искат да мислят за вътрешните си проблеми, нито са склонни да ги излагат на показ. Външно всичко трябва да изглежда добре, дори ако вътрешно цари хаос. Казано с други думи: енергийният обмен между нивата на мисленето и на чувствата е нарушен. Често двете нива са в хронично състояние на война.

В отрицателно състояние личността попада в двойно заблуждение. Потискайки част от себе си, тя губи отчасти контакт със своето Висше Аз и не следва програмата на душата си. Вместо това действа по правила, които са предимно материални. Търсейки идеалното състояние, към което се стреми всяко живо същество, личността го търси навън, след като не може да го намери вътре в себе.си. Алкохолът и дрогите изглеждат най-подходящи, но в действителност не помагат, защото вместо просветление водят до замъгляване.

След като личността се стабилизира и се подчини на своето Висше Аз, в нея се вливат укрепващите сили на нейната собствена душа. Тя получава вътрешни сили и достатъчно устойчивост срещу конфликтите на всекидневието. Тя вече не трябва да потиска отрицателните въздействия и успява да ги интегрира в съзнанието си.

В положителното състояние на камшик човек осъзнава относителността на всички проблеми и намира вътре в себе си ведрото и уравновесено състояние, което преди това е търсил навън. Той е изпълнен с истинска радост и проявява изключителните качества на характера си, като аналитичност, вътрешно равновесие, разум и дипломатически способности – за свое собствено задоволство и за радост на околните.

Цветовете на камшика често са необходими в детската практика. Децата от този тип са обикновено весели, общителни и сълзите им бързо преминават. Ако имат периоди, както всички деца, на самотност и тъга, цветовете им помагат в приобщаването към околните. Добро въздействие имат цветовете на камшика и през пубертета и юношеството, когато личността трябва да се справя с разнопосочни мисли и чувства.

При човека от този тип не се препоръчва прекалено задълбочаване в диагнозата. По-добре е да се търси свободния и проникновен разговор. Вътрешното неспокойствие на състоянието камшик може да се изразява физически и външно – чрез гризане на ноктите, подръпване на косите, леко треперене, пощипване или нервни раздразнения на кожата. Често е скърцането със зъби нощем. Този цвят подпомага основното лечение на наркоманите и алкохолиците, когато при тях се разпознават чертите на състоянието камшик.

Цветовете на камшика, заедно с цветовете на едногодишната хрущялка действат стабилизиращо при приспособяването към външни фактори, например когато работим на смени и ритъмът на съня трябва да се променя често или когато екипажът на самолета трябва често да сменя географските зони.

Подпомагащи препоръки в състояние камшик

  • Да се свалят розовите очила и действителността да се възприема обективно. Конфликтите да се анализират, евентуално и в писмена форма и да се извличат от тях основните принципи. Да се разпознават вътрешните противоречия и да се търси връзката помежду им. Да се живее повече в дълбочина, отколкото в ширина. Да не се взимат стимулатори, животът да протича по-продуктивно, а не консуматорски. Упражненията йога хармонизират енергийната система.
  • Поощряващи положителното начало мисли: „Няма светлина без сянка“, „фактите трябва да се приемат обективно“, „намирам мир вътре в себе си“, „възползвам се и от тъмните страници на живота си“, „установявам връзка между различните нива на моята личност“.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63

Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 68