10. Crab apple (дива ябълка, киселица)

Цветето на изчистването

От принудителен ред… до вътрешен ред

„Това е лек за пречистване на тези, които чувстват, че нещо ги е замърсило. Често това е нещо незначително, в други случаи може да бъде по-сериозна болест, която бива пренебрегната на фона на това, върху което се концентрират. И в двата случая са загрижени да се отърват от нещо определено, което заема първо място в съзнанието им. То е толкова основно за тях, че трябва да бъде лекувано. Ако лечението се провали, те се обезверяват. Този лек изчиства рани, ако човек вярва, че някаква отрова е проникнала в тялото му и трябва да бъде отстранена.“ Едуард Бах

Принцип: Киселицата е свързана с реда, чистотата и съвършенството. В състояние на киселица често изпадат хора, които прекрасно знаят в какво състояние трябва да бъдат тялото и душата им, както и всичко, което ги заобикаля: безупречно. Всичко, което се отклонява от тези идеални, но много лични представи за чистота, ги обърква и им тежи. То ги прави тъжни, понякога отчаяни, а в екстремни случаи ги изпълва с отвращение от самите тях. Това може да бъде една отрицателна мисъл, на която не би трябвало да се поддават, или една остра забележка, която са направили против волята си. Това могат да бъдат три безобидни пъпки на лицето, които толкова ги смущават, че те търсят помощ от лекаря. Същия смут може да предизвика липсващата ивица от няколко сантиметра тапет при ремонта, която не им дава спокойствие нито за миг, докато не купят нова ролка и не коригират грешката. При всички подобни случаи поводът не може да оправдае реакцията, която предизвиква.

Ключови симптоми: Чувство за външна и вътрешна замърсеност или инфекции. Дребнавост. „Чистник“.

Симптоми в блокирано състояние: Преувеличаване на принципа на чистотата на духовно-душевно и/или телесно ниво. Изразен стремеж към „душевна хигиена“. Страх да не направи нещо, което противоречи на истинската му вътрешна природа. Чувство, че трябва да се пречисти от лоши мисли. Усещане за порочност и опетненост.

Отдава се прекалено голямо внимание на подробностите, но се губи поглед върху общото, раздразнение по нищожни поводи. Примерни домакини с педантични изисквания, всичко трябва да има идеален вид. Чувствителност и нетърпимост към безредието, както в обществото, така и в частния живот. Затруднения при физически допир и общуване: кърмене, целувки и т.н. Отвращение от самия себе си при кожни обриви, изпотяване, пъпки, брадавици и други подобни. Вътрешна свръхчувствителност към болки, насекоми, опасност от бактерии. Силен стремеж към чистота, до степен на натраплива идея за непрекъснато миене. Страх от развалени храни, нечисти тоалетни, погрешно предписани лекарства, замърсяване на околната среда. Понякога потребност от често освобождаване от телесните екскрети. Стремеж към незабавно освобождаване дори от незначителните болестни явления и обезкуражаване, ако това не се постигне веднага.

Потенциал в трансформирано състояние: Преминавайки в трансформирано състояние, личността става великодушна, не се вълнува от дребни неща и вижда явленията в истинската им същност. Събужда се разбирането за по-висшите сили и за неизяснените явления от околната среда.

По-подробно: Заблудата на личността е явна: нещата се разглеждат частично, от гледна точка на собствените ограничени представи, „под лупа“, Вниманието се концентрира в подробностите, докато се загуби общия поглед. Ако тези личности биха могли да погледнати в другата посока, да отворят своето Висше Аз за по-висши принципи на реда, да видят нещата от разстояние, то те биха намерили верните пропорции.

Но за нуждаещите се от киселица това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Защото тези хора са обикновено твърде чувствителни и в по-фините си нива приемат повече натоварване, отколкото могат да понесат. Това неосъзнато натоварване често създава у тях чувството, че са замърсени, задръстени и се нуждаят от пречистване. Ако те не познават духовните средства и пътища на пречистването, те се опитват да направят това на телесно ниво. В този  стремеж те понякога достигат до чудатости, като непрекъснато миене на ръцете или неколкократно взимане на душ през деня. Съществуват пациенти от типа киселица, които не си позволяват да целунат някого, без да  напръскат със спрей устата си.

Човек в това състояние има криворазбран идеал за чистота, от което следва нарушено отношение към цялото му физическо тяло. Поради високата си чувствителност те често се впечатляват от някоя дреболия дотолкова, че ангажират цялата си вътрешна енергия за решаването на този „проблем“. Така те губят поглед за общите взаимоотношения и зависимости. Домакините, които вечно обикалят с парцала за бърсане, се безпокоят от мокрите следи по новия килим, но не и за мокрите крака на децата. Едва след избърсването на следите, те се досещат, че мокрите крака могат да причинят простуда.

Силният вътрешен стремеж към чистота често поражда у тези хора и по-изразен страх от насекоми, бактерии, развалени ястия и инфекции от всякакъв вид. Когато във вестниците се появят първите съобщения за грипна епидемия характерите от типа на киселицата взимат всички предпазни мерки, за да не се разболеят.

Този страх не е толкова необоснован, колкото може да изглежда на пръв поглед за другите характери. Защото изглежда, че хората от типа на киселицата притежават особеното свойство да привличат нечистото и тъмните енергии от своето обкръжение. В положителното състояние на киселица някои от тях са в състояние да трансформират тъмните сили в лечебни. Една специалистка по лечението на д-р Бах ги характеризира много сполучливо като „духовни прахосмукачки“.

Всеки човек, който се намира в положително състояние на киселица  осъзнава, че външните дисхармонии винаги са само отражение на вътрешната неуравновесеност, че чрез постигане на вътрешна хармония се решават и външните проблеми. Това познание е първата крачка към излекуването.

Киселицата пречиства от отрицателните въздействия, като например: след работа по почистване, след продължителни грижи за болни. За разлика  всички останали есенции от цветове тя често има двойно действие. Пречистването може да протече на душевно или телесно ниво. Затова есенцията от киселица често се използва за допълнително лечение на кожни смущения от всякакъв вид, обикновено в комбинация с други цветове от системата. При външно   приложение се капват около 10 капки от есенцията за вътрешно приемане, за една вана. Пет капки са достатъчни за превръзки и компреси.

Някои практици препоръчват есенцията от киселица и за подпомагане на диетата за отслабване. В други случаи се прилага за по-бързо отстраняване последиците от простуда, профилактично срещу катари на горните дихателни   пътища и за отстраняване на последствието от силно действащи медикаменти (антибиотици, упойващи средства). Чрез прилагане на есенция от киселица се отстраняват в редица случаи и жлъчни камъни.

Препоръчва се и взимане на комбинация от киселица и орех преди участие в конференции, за да се намали въздействието на чуждите енергийни полета върху собственото. Заедно с капките за спешна помощ, ябълката се използва и срещу вредители по растенията, както и за засилване на присадените в нова саксия цветя.

Подпомагащи препоръки за състоянието на киселица
Трябва да се приеме, че човекът е несъвършено творение. Достатъчно сън и отмора за нервната система. Йога упражнения и друга гимнастика за пречистване на жлезите и хармонизиране на нервната система. Да се медитира редовно. Лимфен дренаж.
Мисли за положително програмиране: „впечатленията преминават през мене“, „никога не изпускам от внимание водещата нишка“, „аз съм щастливо същество с мои собствени индивидуални качества“, „моята вътрешна същност е спокойна и недосегаема“.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63

Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 68