18. Impatiens (слабонога)

Цветето на темпото

От нетърпение… до търпение

„За тези, които са бързи в мислите и действията си и правят всичко без колебание и забавяне. Когато са болни, са загрижени за бързото си оздравяване. Трудно им е да проявят търпение с бавни хора, понеже считат, че това е грешка и загуба на време. Стараят се по всякакъв начин да направят тези хора по-бързи. Често предпочитат да работят и мислят самостоятелно. Така могат да правят нещата със собственото темпо.“          Едуард Бах

Принцип: Слабоногата е свързана с душевните качества на търпението и  кротостта. В отрицателното състояние на слабонога човек е нетърпелив поради вътрешното си напрежение и проявява леко раздразнение спрямо околните.

Ключови симптоми: Нетърпение, лесна раздразнимост, свръхреакции.

Симптоми в блокирано състояние: Душевно напрежение поради високо вътрешно темпо. Всичко трябва да става бързо и без затруднения. Трудно му е да изчаква развитието на нещата. Хора, които работят бавно, го дразнят, „побъркват ме“. Липса на такт и дипломатичност спрямо по-бавните от него. От нетърпение поема работата на другите и взима прибързани решения. Подтиква другите да бързат.

Предпочита да работи сам, в своето собствено темпо. Силна потребност от независимост. Бързо избухва и става рязък, но бързо се успокоява. Децата не могат да стоят спокойно и тихо. Поради вътрешно напрежение са застрашени от злополуки, въпреки бързите им реакции. Нервни движения на ръцете. Поради бързото изчерпване на нервната енергия са възможни краткотрайни състояния на изтощение и внезапни болкови пристъпи на нервна почва.

Потенциал в трансформирано състояние: Бързо схваща, мисли и действа. Вътрешно независим, способен над средното ниво. Търпелив и деликатен, проявява съчувствие, разбиране и кротост към другите. С известна дипломация можем да използваме способностите му за общото благо.

По-подробно: Понеже в главата на този човек всичко протича много бързо, околната среда изглежда твърде бавна за него. Той се чувства като расов кон за състезание, който е  впрегнат като впрегатен кон в ралото. Принуден е да се примирява с бавното темпо на работа и живот на околната среда. Това го дразни, той изразходва много нервна енергия и е подложен на продължително душевно напрежение.

Хората от типа на слабоногата не винаги са обичани като ръководители, понеже претендират да знаят всичко по-добре от другите и обичат да показват това: „Вместо да ви обяснявам надълго и широко, ще го направя сам!“ Преподавателите от този тип не могат да понасят мудността и несръчността на своите ученици: „дайте на мен, това ме нервира…!“ Те често прекъсват колегите си и взимат думата.

На хората от типа на слабоногата е опасно да се правят критични забележки, дори когато тези забележки са много дипломатични. Те пламват веднага, но също така бързо им преминава. Ръководните личности от този тип „тласкат нещата напред“ и някои, в това число понякога сътрудниците им, вярват в ползата от това. Често си спечелват по този начин името на натегачи.

Жалко е, че хората в състояние на слабонога не приемат тази роля с желание. Те нямат амбиция за ръководене, както това е при лозата, и биха предпочели да работят съвсем сами, без намеса отвън, спазвайки своето темпо. Ценят своята независимост, но познават трудностите на характера си и могат да приемат с благодарност добронамерени съвети.

Хората в отрицателно състояние на слабонога мислят по-бързо от средния човек. Тяхната реакция е светкавична, говорът – като картечница, решават веднага, но естествено се изчерпват по-скоро.

Смяната на настроенията често пъти личи и външно при тези характери. Силното изчервяване може бързо да се смени с крайна бледност. Силното вътрешно нервно напрежение може да доведе до внезапни спастични болки в различни части на тялото. Чести са и свръхфункциите от всякакъв вид. Вътрешното им неспокойствие ви прави необуздани и невнимателни, поради което са потенциално застрашени от злополуки. Въпреки всичко те не попадат често в критични ситуации поради светкавичните си реакции.

Недоразумението при отрицателното състояние на слабонога се крие в твърде значителната своенравност и самоограничението на личността. Тя забравя, че всеки човек е само част от всеобщото цяло и че всички са свьрзани и зависими помежду си. Личността от този тип не се замисля, че именно по-способния трябва да постави таланта си в услуга на другите и да им помогне в тяхното развитие. Хората в състояние на слабонога трябва да научат точно това, което е най-трудно за тях: да въздържат активността си, да оставят нещата да се развиват, да проявяват търпение. Това може да се осъществи по-лесно със сърцето, отколкото на по-силното душевно ниво.

Хората в положително състояние на слабонога се характеризират с голямо съчувствие, деликатност и ангелско търпение. Те са изпълнени с разбиране към ближния и могат тактично да поставят на разположение на хората и всеобщото цяло своята интелигентност, решителност, и експедитивност.

Практиката показва, че слабоногата се е наложила и в ежедневието на семейния живот. Деца, които при пазаруване или посещения недоволстват или изпадат в ярост, се повлияват бързо и добре от слабонога. Това важи и за родители, които при възпитание на децата си бързо загубват търпение.

Състоянието на слабонога обикновено се манифестира и външно, понеже тези личности по природа са с външна насоченост. Ако не с думи, те често изразяват състоянието си с жестове: барабанене с пръстите, люлеене на стола т.н. Ако състоянието не се прояви и с движения, може да се очаква внезапна поява на нервен кожен изрив, сърбеж т.н. Много често състоянието ни слабонога е само върхът на айсберга и се успокоява едва след отстраняване на по-дълбоките душевни противоречия.

Състоянието на слабонога не трябва да се смесва със състоянието на Върбинка:

  • Слабонога: вътрешно напрежение поради осуетяване на намеренията и защото нещата се развиват твърде бавно. Не се налага на околните, ако го оставят да работи на спокойствие.
  • Върбинка: вътрешно напрежение поради свръхизблик на воля. Склонен е винаги да „вдъхновява“ другите.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63

Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 68