22. Oak (дъб)

Цветето на издръжливостта

От неуморния, непоколебим боец… до изпълнения с мир воин

„За тези, които се борят за подобрение – на здравето или за нещата, свързани с ежедневието им. Те ще опитват последователно много неща, макар и ситуацията да изглежда безнадеждна. Ще продължават да се борят. Те са недоволни от себе си, ако болестта попречи на техните задължения или на възможността им да помагат на другите“          Едуард Бах

Принцип: Дъбът е свързан с душевния потенциал на силата и издръжливостта. В отрицателно състояние на дъба тези характерни черти се използват много твърдо.

Ключови симптоми: Отчаяният и изтощен боец, който въпреки това върви напред и никога не се предава.

Симптоми в блокирано състояние: Верен на дълга, надежден,упорит. Склонен към работа до изтощение, след което става вътрешно отчаян и колеблив. Напълно е изчерпан, но никога не се оплаква, показва свръхчовешка издръжливост и търпение. Неуморен и упорит, бори се срещу всички затруднения, без да губи надежда. Често работи само поради чувство за дълг. Носи тежестите на околните заедно с тях и пренебрегва своя естествен стремеж към покой. Старае се да не покаже външно умората и слабостта си. Предизвиква удивление всред околните понеже не се предава.

Потенциал в трансформирано състояние: Човекът от типа на дъба е в това състояние надежден, стабилен, силен и разумен. Той спокойно може да понесе големи натоварвания, преодолява трудностите на живота и проявява смелост и упоритост.

По-подробно: Вместо да се остави да бъде водена от своето Висше Аз, личността се оставя да замръзне по погрешка в избрано от самата нея постоянно състояние на стрес. Животът е непрекъсната борба и човекът от типа на дъба е в състояние винаги да удържа победа. Той притежава първична съпротивителна сила, почти свръхчовешка издръжливост (дъбът е толкова силен, че расте и на места, където други дървета не могат да оцелеят; наблюдавано е, че те привличат гръмотевици), силна воля, смелост, вярност към дълга, непоколебима надежда и високи идеали.

Личността от типа на дъба е забравила, че животът се осмисля не само от постиженията и победите, и че именно моментите на по-съкровени чувства и игривост дават на бореца сили за нови дела. Ако той не си позволи тези творчески прекъсвания, животът му става все по-суров и беден. Той продължава да работи, но работата вече не му е присърце. Незабележимо работата се превръща в самоцел и човек се превръща в машина, която автоматично продължава да действа в свой собствен динамичен стил, докато достигне своята естествена граница на износване. Тогава се стига до рухване, до нервен колапс, психическо изконсумиране, които при силното напрежение на волята се проявяват във формата на телесни заболявания.

В поговорките на много народи дъбът е олицетворение на силни и издръжливи хора с голяма вярност към дълга. Интересно е да се отбележи, че „железният канцлер“ на Германия, Ото фон Бисмарк, е имал типичните черти на дъба и е използвал положителната енергия в дъбовата гора на имението си в Заксенвалд, „за да се зареди със силата на своите предци“. Хората, които се нуждаят от дъба често и външно са силни и възлести като тези дървета.

„Той е опората на фирмата, истински борец за работата, единственият, на когото мога да се осланям без резерви!“ – това се говори от околните за човека със силни черти на дъб. „Тук не помага никакво хленчене, това просто трябва да се направи“ – казват хората от типа на дъба и запретват ръкави. Те упорито учат вечер за изпити, дори когато това трае години. Майките от този тип са неуморни в грижите си за семейството. Въпреки, че години наред не са имали отпуск, те никога не биха признали, че са уморени.

Човек с качествата на дъба не си подарява нищо. Той е този, който в критични състояния поддържа цялото семейство или дори цял народ. Не винаги тази изключителна дейност се оценява и възнаграждава по достойнство, но затова си е виновен и той самият. Защото на силния тип на дъба е противно да показва слабост пред другите. За да не стане зависим от другите, той по-скоро би си отхапал езика, отколкото да помоли някого за помощ.

Характерите от типа на дъба имат благороден, дори кралски начин на мислене. Те помагат на другите хора по собствена инициатива и нищо не ги прави по-нещастни и недоволни, ако не могат да изпълнят поетите от самите тях задължения поради заболяване. Те се измъчват, ако не могат да изпълнят очакванията на околните и са доволни, ако радостта, която даряват на околната среда рефлектира върху тях самите.

Можем да си зададем въпроса, какво подтиква тази хора, за да дават неимоверните си постижения и – за разлика от повечето други – никога да не губят смелост, въпреки всички трудности. Мистиците смятат, че характерите от типа на дъба носят дълбоко в себе си убеждението за безсмъртието на тяхната душа и се считат задължени да поддържат това наследство. Сегашният живот за тях е само преход, в който увереността в безсмъртието на душата им дава сили да преодолеят този спад, това „отпадане от милостта“. Външните затруднения на този жизнен път служат за разчупването на кристализиралите от много съществувания модели на поведение, за да стане душата отново податлива на формиране, а с това и способна на развитие. Когато личността съзнателно или подсъзнателно разпознае същността на нещата и вместо да се бори безсмислено започне по-гъвкаво да следва вътрешните импулси на своето Висше Аз, жизненият й път става по-лек и по-приятен.

Който приема дъб, скоро усеща спадането на вътрешното напрежение и свободно и обилно развитие на енергията. Сърцето, чувствата и жизнеността се оживяват отново. Възвръща се елементът на играта и с него и радостта от живота. По този начин поставените задачи могат да се осъществят с по-малко усилия. Човек наистина е силен като дъб, който постоянно черпи нови сили от своята почва.

При оздравяването от продължително боледуване есенцията от дъб се е утвърдила като помощно средство, особено когато пациентът, въпреки добрата му воля, постепенно започне да проявява умора от непрекъснатите терапевтични мероприятия, като например гимнастически упражнения, лечебни бани и т.н. В тези случаи дъбът дава отново замах и изгражда психологическа нагласа за по-нататъшно участие.

Понякога дъбът може да се сбърка с полския бряст. Тук посочваме основните различия помежду им:

  • Полски бряст: Човекът от този тип възприема дейността си като призвание. Състоянието на изтощение е временно.
  • Дъб: този характер често възприема работата си като задължение. Състоянието на изтощение може да бъде хронично.
  • Абсолютната противоположност на дъба е европейският улекс. При затруднения последният лесно стига до отказ, докато дъбът никога не се предава.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63

Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 68