23. Olive (маслина)

Цветето на възстановяването

От изтощение… до вътрешно обновяване

„За тези, които умствено или физически са страдали много и са толкова изтощени, че имат усещането, че нямат повече сили и за най-малкото усилие. За тях всекидневието е тежко и не им носи удоволствие.“                          Едуард Бах

Принцип: Гълъб отнася маслинено клонче до Ной като знак, че потопът е свършил и по земята отново има мир и покой. Подобен е и смисълът на есенцията от маслина, с принципа на възстановяване, на мир и възобновено равновесие.

Ключови симптоми: Пълно изтощение, крайна умора на тялото и духа.

Симптоми в блокирано състояние: Енергетичен недостиг, „това е твърде много“. Изтощение след продължително натоварване или продължително боледуване. Чувства се напълно изчерпан, „на  края на силите“. Нуждае се от много сън, не е в състояние да предприеме нещо, няма желание за нищо. Дълбока вътрешна умора след периоди на силни вътрешни борби и промени, при които се изразходва много енергия. Изтощение в резултат на продължителни грижи за болен. Неспособност за разпределяне на собствената енергия, фази на голяма трудоспособност, следвани от голямо изтощение, се сменят непрекъснато в живота му.

Потенциал в трансформирано състояние: Голяма сила и жизненост, разполага видимо с неизчерпаеми резерви. Във фази на натоварване се осланя изцяло на вътрешните си импулси и по този начин може да понесе големи напрежения с жизненост и при добро настроение.

По-подробно: Това е като „покой след буря“, когато след продължително тежко натоварване тяло, душа и дух са изтощени и изчерпани без остатък: след тежко боледуване на организма, след продължително погрешно хранене, след продължително безсъние, но също така след пожертвователни грижи за болен член на семейството, след дългогодишна допълнителна работа през свободното време, както и след интензивни процеси на вътрешно развитие, които изразходват много енергия на подсъзнателно ниво. В отрицателно състояние на маслина често в резултат на тези премеждия „огънят гасне“, т.е. енергетичният потенциал е изразходван. Човекът в това състояние не иска нищо да вижда и чува, а се оттегля да спи или просто седи, без да върши нищо.

Най-незначителната задача, дори това да е ежедневното миене на съдовете в кухнята, става непреодолимо препятствие: „толкова съм изтощена, че всеки момент мога да заплача“, „изчерпана, съм, прилошава ми от умора“, „нямам желание дори за моето хоби“ – това са типични изказвания в отрицателното състояние на маслина. Хората, които често изпадат в такова състояние, трябва да се научат правилно да се отнасят със своята жизнена сила, т.е. със своята енергия. Тяхната  заблуда се крие в това, че те се осланят напълно на своето личностно ниво, което има ограничен потенциал, вместо да черпят от по-висши извори.

Именно в периодите на повишено натоварване става особено ясно, че човек не трябва да се върти само в кръга на своите лични възможности, но да потърси от своето Висше Аз енергия от по-висши източници. Във всемира има достатъчно енергия и тя е на разположение, стига да я поискаме на правилното ниво. Едновременно с това трябва обаче да опознаем и твърде индивидуалните закономерности на собственото тяло и да ги приемем такива, каквито са. Всяко състояние на маслина е повик за смирение и едновременно с това покана за правилно използване на жизнената сила, т.е. с божествената енергия. Това е трудно за някои хора, понеже телесната предупредителна система, чрез която сигнализира Висшето Аз за изразходването на телесните, душевни или духовни сили, действа твърде слабо.

Хората в положително състояние на маслина стигат до прозрението, че човек може да преживее и най-тежък стрес със запазени сили и дори с радост. В очите на другите те изглеждат надарени с неизчерпаеми резерви. Те разбират малките признаци и могат гъвкаво да се приспособят към съответните обстоятелства и изисквания. Те се оставят изцяло на вътрешните си импулси със съзнанието, че в решителния миг ще получат необходимите сили от Всемира.

Практиката е показала, че в отрицателното състояние на маслина трябва да се отдели значително внимание и на тялото, разстройството в притока на енергия в цялата система се проявява често и в намалени функции на тялото, например под формата на промяна на кислородното съдържание на кръвта, в нарушена бъбречна функция, в променена чревна флора и т.н. Човекът в състояние на маслина трябва, ако това вече не е направено, да бъде основно изследван и лекуван и на телесно ниво. И в обратен смисъл, маслината е винаги добър помощник при тежки, свързани с изразходването на много сили, телесни заболявания. В такива случаи тя засилва и тялото и душата. Според наблюденията на някои практици, маслината заедно с други средства е дала много добри резултати при последващото лечение на алкохолизъм.

Необходимо е да се посочат разликите между маслината и габъра:

  • Маслина:  за пълното изчерпване на душата, духа и тялото.
  • Габър: изтощението се разиграва повече в главата. Сутрин човек мисли, че няма да се справи. В течение на деня се оказва обаче, че все пак положението ще бъде овладяно.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63

Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 68