28. Scleranthus (хрущялка)

Цветето на равновесието

От вътрешна раздвоеност… до вътрешно равновесие

За тези, които страдат, че не могат да направят избор между две неща, защото първо едното изглежда правилно, после – и другото. Те обикновено са тихи хора. Не са склонни да обсъждат грижите си с останалите“.                Едуард Бах

Принцип: Едногодишната хрущялка е свързана с душевните потенциали на вътрешно равновесие и единство в многообразието. В отрицателното състояние на хрущялка човек се колебае между две крайности.

Ключови симптоми: Нерешителност, колебание между крайни решения, вътрешна неуравновесеност. Мненията и настроенията се променят внезапно в пълната противоположност.

 Симптоми в блокирано състояние: Нерешителност поради вътрешно неспокойствие, мислите непрекъснато се колебаят между две възможности. Противоположни колебания на настроението: плач и смях, възторг и униние. Приема много външни импулси и скача като скакалец с мислите си тук и там. Поради непостоянството във възгледите изглежда в очите на другите ненадежден. Липсва вътрешна мярка, няма равновесие, изпада в нервни кризи. Човекът в това състояние не може да се концентрира, скача от тема на тема, поради вътрешната колебливост губи много време и пропуска в живота и професията си някои добри възможности. При вътрешен конфликт не се съветва с другите, а се опитва сам да намери решение. Жестикулира неадекватно и рязко.

Липсващият баланс на енергия може понякога да намери израз във физически прояви, като например резки колебания между активност и бездействие, колебания на телесната температура, симптоми, които се простират по цялото тяло – веднъж боли тук, утре там. Могат да се проявят още смущения на равновесието от всякакъв  тип, болест на пътуването (с кораб, автомобил, самолет), смяна на безапетитие със силен глад, след диарията следва запек, бременността се съпровожда от повръщане и още много други.

 Потенциал в трансформирано състояние: Добра концентрация и решителност, запазва вътрешно равновесие при всички обстоятелства. Всестранност и гъвкавост, разкрива все повече възможности в живота си. Взима решения веднага и с поразителна точност. Присъствието му действа успокояващо върху околните.

По-подробно: Който е наблюдавал как скакалецът при най-малко движение наоколо прави големи скокове насам и натам, може да разбере, как се чувства вътрешно човекът в отрицателно състояние на хрущялка. Един външен импулс е достатъчен и човек реагира – веднъж по един и в следващия миг по съвсем друг начин. Днес той намира новите си съседи много привлекателни и се сприятелява с тях, но утре вече не може да ги търпи и би искал просто да затръшне вратата пред носа им. Тази вечер той твърдо е дал съгласието си за покупка на обща вила заедно с приятели, но сутринта трескаво звъни по телефона, за да се откаже. След това се оставя отново да го убедят, и това продължава така няколко пъти, докато приятелите му си намерят по-стабилен партньор.

В отрицателно състояние на хрущялка човек е като везни, които са в непрекъснато движение от едната до другата крайност – от възторг до униние, от трескава активност до апатия. За идеята той днес е огън и пламък, а утре няма никакъв интерес. Това колебание в мненията или настроенията създава у околните впечатление за несигурност и ненадеждност. Девойката, която не може да се определи към един от двамата кавалери, е класически тип на хрущялка. Когато е с тях поотделно, тя харесва определени качества у всеки от тях, но оставайки сама с мислите си не може да вземе решение месеци наред. В това състояние тя не търси съвет нито от родители, нито от приятели, понеже, за разлика от състоянието на вилмотова цератостигма, тук се търси самостоятелно решение, независимо колко дълго може да трае това. Често тази вътрешна колебливост се манифестира и външно, чрез нервни или  прибързани жестове. Правят се много излишни движения. Децата от този тип правят много движения, а жените сменят няколко пъти дневно тоалета си, в съответствие с тяхното настроение.

Пациентите в това състояние объркват лекарите понеже признаците на тяхната болест пътуват по цялото тяло. Липсата на вътрешно равновесие се проявява понякога и външно: появяват се смущения на равновесието, морска болест или оплаквания от възпаление на вътрешното ухо. Колебанията в настроението се отразяват и като противоположни прояви на организма: запек и диария, повишена и понижена температура, ниско/високо кръвно налягане, силен глад и безапетитие. От тази гледна точка едногодишната хрущялка може да бъде от полза при бременността. Някои лечители са на мнение, че предразположението към отрицателно състояние на хрущялка може да възникне през първите два-три часа след раждането, ако детето попадне в хаотична среда и се сблъска с твърде много впечатления наведнъж.

Заблудата при състоянието на хрущялката се състои в нежеланието на личността да се подчини на ръководното начало на своето Висше Аз. Отсъства правилната целенасоченост на душата, която дава мярка, сила и посока. Липсата на правилна ориентировка дава възможност за различни въздействия, които тласкат душата от единия до другия полюс. Тя губи ценно време и енергия и тъпче на едно място в развитието си. В отрицателното състояние на хрущялка човек трябва да направи всичко, за да може душевно и физически да намери своя собствен център, да установи свой собствен ритъм. Първият опит в тази насока трябва да бъде избягването на крайностите както в положителното, така и в отрицателното, за да се намери златната среда. След това поведението трябва да се движи като въжеиграча на въжето, който коригира ритъма и колебанията на движенията си, за да може леко да достигне целта си, концентрирано и с поглед напред.

Тази лекота, която се дължи на голяма вътрешна сила, често е характерна за хората в положително състояние на хрущялка. Те взимат своите решения с изумителна точност и в необходимото време. И както въжеиграчът все повече разнообразява своята игра, така и тези хора разкриват душевно все повече възможности в живота си, без да губят равновесие. Вътрешната им непоколебимост, спокойствието и решителността действат на нервозните хора наоколо успокояващо и положително.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63

Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 68