39. Rescue remedy – спасителната смес за първа помощ

„С тази комбинация д-р Бах спасява живота на рибар през 1930 година. Оттогава  е донесла на безброй хора в стресови ситуации осезаемо отпускане и надежда, често дори индиректно им е спасявала живота. Все повече спасителни екипи я имат в стандартната си екипировка. Rescue действа при всеки човек. Тази комбинация има универсален ефект, защото се отнася до по-висш, първообразен модел на поведение.

От всички есенции на цветове, тази комбинация е най-известна и се употребява най-често. Макар, че в никакъв случай не може да замести лекарското лечение, тя помага да се преодолее енергийния шок (който няма нищо общо с медицинското понятие за шок), преди да настъпят тежки увреждания на организма. Под шок или спешен случай тук се разбира всичко онова, което разтърсва и руши нашата енергийна система: от внезапното затръшване на вратата или неприятната новина, до физическото нараняване със загуба на съзнание. В подобно състояние съзнанието е склонно да се оттегли от физическата ни част. Така физическото ни тяло няма възможност да предприеме нещо за самоизлекуването си.

Капките за спешна помощ помагат да се съхрани енергийната система и дори бързо да се възстанови. Така лечебният процес може да започне веднага. Затова е много важно винаги да имаме под ръка капките за спешна помощ – в домашната аптечка или в колата – за да ги използваме при очаквано или настъпило енергийно смущение.

В есенцията за спешна помощ са включени следните цветове:

  • Гарвански лук: срещу уплаха и зашеметяване, както и като „интегратор на личността“.
  • Жълтак: срещу чувството на ужас и паника.
  • Слабонога: срещу душевен стрес и напрежение.
  • Джанка: срещу страха от загубване на контрол.
  • Повет: срещу тенденцията „да се оттегли“, срещу чувството, че сме „някъде далеч“, което често предхожда изпадането в безсъзнание.
Доставяното от Центъра на д-р Бах флаконче с концентрат съдържа смес от петте цвята, готова за употреба. Ако капките за спешна помощ трябва да се комбинират с други цветове, те са предпочитаното средство.
Ето няколко от безбройните случаи на приложение на капките за спешна помощ в ежедневието:

– Когато човек е объркан, например след семеен скандал или след получаване на неприятна вест. Или когато децата са гледали някакъв брутален филм по телевизията.
– Когато ни предстоят напрегнати или неприятни мигове: посещение при зъболекар, дело за развод, интервю за постъпване на работа, изпит за свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство, операция.
– Когато сме изпитали страх: например след неприятно падане, ухапване от куче или от насекомо.
– Когато човек работи при пораждащи стрес условия: в кланица, в клиника за спешна помощ, като борсов агент и др.

Независимо от всичко, капките за първа помощ не са предназначени за постоянна употреба и не трябва да стават навик. Те са предназначени за спешни душевни ситуации, но не и за овладяване на неразумен и разрушаващ личността начин на живот.
Капките се приготвят в двойна доза в сравнение с всички останали есенции: 4 капки от флакончето с концентрат в шише от 30 мл. Дозировката е индивидуална и се определя от случая и обстоятелствата. В острите случаи се капват 4 капки от концентрата в чаша вода и се пият на малки глътки, докато премине шоковото състояние. След това се дава по една глътка на всеки 15, 30 или 60 минути. Ако в момента няма вода или друга напитка под ръка, капките за спешна помощ могат да се дадат и неразредени, направо от шишето с концентрата. При хора в безсъзнание се капват капки от шишето с разредения разтвор, в краен случай и от шишето с концентрата в устата, по венците, по слепоочията, по връхната точка на главата (фонтанелата), зад ухото, или по китките. Ако капките трябва да се дават по-дълго време, отмерваме четири пъти дневно по четири капки от разредения разтвор.

Капките могат да се прилагат и външно, във вид на компреси. Капват се около шест капки от концентрирания разтвор в половин литър вода.

За леки наранявания, като изгаряния, навяхвания, порязвания и внезапни кожни изриви се произвежда и крем за спешна помощ, който може да се прилага и като помощно средство за масаж, както и за предпазване от раздразване на кожата при спортуване (бягане, тенис и други).

За лечението на животни се капват две до три капки от концентрата във водата за пиене или храната.

При шокови състояния, в които могат да изпаднат нашите цветя, капките за спешна помощ имат широко приложение: след пресаждане, пренасяне на резници, поражения от студ и вредители се капват три до четири капки от концентрата във водата за поливане. С нея се поливат цветята два-три дни подред или се напръскват листата.

Възможностите за приложение на капките за спешна помощ са почти неограничени, както показват следните няколко примера:

Моряк от екипажа на подводница през време на войната е изглеждал винаги спокоен и уверен, но му изпадали косите на главата и всички косми по тялото. Обикновените лечебни методи останали безуспешни. Понеже можело да се предположи, че това състояние е предизвикано от потиснат страх, шок и ужас, било му предписано взимането на капки за спешна помощ успоредно с външното им прилагане за втриване, във вид на вода за коса. След няколко седмици получил обилен растеж на коса.

Участничка в група за медитиране си порязала при работа пръста до две трети от дебелината му. Раната кървяла силно и наблизо нямало лекар. Като първа помощ получила от капките за спешна помощ на всеки няколко минути във вода за вътрешно приемане и едновременно с това й наложили притискаща превръзка за спиране на кръвотечението. След спиране на кръвоизлива раната била намазана внимателно с крем за спешна помощ и пръстът бил превързан отново. Кремът се сменял на всеки два часа. Още след първите 15 минути болките изчезнали, усещало се само леко пулсиране в пръста. През следващия ден превръзката с крема била подновявана отвреме навреме. От третия ден нататък превръзка не била повече необходима, защото раната била затворена и оздравявала бързо. На петия ден пръстът бил вече напълно здрав. Само една тънка линия показвала мястото на порязването.

Разказ на американска съпружеска двойка: „Бяхме поканени на гости. Малко преди да тръгнем жена ми искаше да смени набързо водата в аквариума със златни рибки. В бързината тя не успя да улучи необходимата температура и рибките изпаднаха в шок. Те се обърнаха в странично положение близо до водната повърхност и само леките потрепвания на хрилете им показваха, че са още живи. Ние бързо капнахме няколко капки за бърза помощ във водата на аквариума. След един час рибките бяха напълно възстановени. Собственичката на зоологическия магазин ни увери, че не познава случай на възстановяване на златни рибки след подобен шок“.

Доклад на полицейска служителка: „Трябваше да запиша показанията на една жена, която била нападната на улицата. Тя беше толкова разстроена, че не беше в състояние да опише нападението. Дадох й една доза от капките за спешна помощ и получих веднага резултат. Жената описа точно и подробно случката. Описанието на престъпника беше толкова точно, че той беше заловен почти веднага„.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63