8. Chicory (цикория)

Цветето на безкористната любов

От изискваща любов… до безусловна любов

„За тези, които са много загрижени за нуждите на останалите и са склонни да прекаляват с грижите си за деца, роднини, приятели. Винаги намират нещо, което да бъде направено по-добре. Непрекъснато поправят това, което смятат за неправилно, и това им доставя удоволствие. Желаят хората, за които са загрижени, да са близо до тях.“       Едуард Бах

Принцип: Цикорията е свързана с душевните потенциали на майчинството и всеотдайната обич. В отрицателното състояние на синя жлъчка тези качества преминават в егоизъм.

Ключови симптоми: Собственически тенденции на личността, която свръхмерно се намесва във всичко и манипулира отношенията. Тя очаква от околните пълна преданост и подчинение и се изпълва със самосъжаление, ако не постигне желаното.

Симптоми в блокирано състояние: Самолюбие, властолюбив, прекомерни изисквания. Зорко бди за нуждите, желанията и развитието на семейството и на кръга от приятели. Винаги се правят забележки и предложения. Свръхзастраховане, не се прави нищо, без да се прецени каква ще е личната полза. Обичта е свързана с налагане на изисквания и условия. За постигането на определена цел се търсят предимно околни пътища. Използват се манипулации и дипломатически средства, понякога много тактични. Изнудване чрез чувствата, поддържане на преминали в течение на времето връзки, като например майка-дете или годеница-годеник и т.н. Опрощаването и забравянето не са качества на това състояние. Страх от загуба на приятели, връзка или собственост. Чувство на самосъжаление – „никой не ме обича“, на отхвърленост, измаменост, оскърбеност. Преувеличено обрисуване на „нещастното състояние“. Бягство в болестта, за да се събуди съчувствие или придобие влияние. Ако очакванията на личността в това състояние не се изпълнят, следва реакция на гняв и се взима позата на мъченик. Плач поради неблагодарността на околните, сметка за това „какво ми дължат“. Децата в това състояние изискват непрекъснато внимание от страна на околните към себе си.

Потенциал в трансформирано състояние: Първичният тип на „вечната майка“. Истинска обич и преданост към околните, дарява без да очаква или изисква отплата. Топлина, благоразположение, фин усет. Чувство на лична защитеност и сигурност, което предава и на околните.

По-подробно: Пример: На семейното тържество деветгодишната дъщеря приема гостите, облечена в нова рокля и изглежда много добре с русите си коси. Гостите й отдават нужното внимание и тя се чувства като филмова звезда между тях. Но постепенно възрастните се увличат в своите разговори и вниманието към нея намалява. Тя се опитва да се задържи в центъра на интереса, като сервира и се движи от група на група, но не успява много. Когато в 12 часа майката иска да я изпрати в леглото, та се държи невъзпитано, избухва в плач и с това отново привлича вниманието на гостите върху себе си. Това е типичното поведение на детето от типа на цикорията.

Много деца се нуждаят от цикория. Още от люлката те се стремят да привлекат вниманието на околните върху себе си с плач. Те реагират остро, ако ги оставим сами. Когато пораснат и плачът вече не помага, те прибягват до други трикове – служат си с всички средства: от ласкателството и прекомерното послушание, до симулирането на болести, до малки изнудвания, като например „ще напиша домашните си работи, ако утре ме освободите от гимнастика“.

Цикорията олицетворява отрицателно душевно състояние, което не може да остане незабелязано и при което околните винаги са въвлечени енергийно. То се среща и при двата пола, както и във всички възрасти и във всички случаи на преден план излизат стремеж към влияние, претенции, упорита привързаност към идеи, предмети и чувства.

Наблюдавайте, например как двама прочути тенори общуват на някой прием. Те са външно подчертано дружелюбни, колегиални и дори особено разположени. Но в тях личи малкото Аз, което ревниво дебне, дали другият няма да получи повече внимание и симпатии. И това е типичен случай на цикория.

Хора в отрицателно състояние на цикория имат силно подчертано поведение на очакване. Често отдалеч им личи, какво искат. Класическият пример на отрицателното състояние на цикория е поведението на „свръхмайката“, която обвързва децата си с невидими пипала към себе си. При слабоволевите деца това може да има отрицателни последици за цял живот, В постоянните си грижи за всичко, което се отнася до семейството й, а и до кръга на познатите й, тя се намесва във всичко, организира, насочва и командва като маршал на бойното поле. Винаги нещо поправя, предлага или критикува. Мотото й е: „казвам това само за твое добро“.

Характерите от типа на цикорията охотно се разпореждат с чувствата и живота на своите близки, изпитвайки известна гордост от това. Майките от този тип всъщност се чувстват добре само в кръга на „своите малки“ и техните, вече порядъчно възрастни деца, трябва редовно да присъстват на празниците, а ако проявяват нежелание се телефонира дотогава, докато се съгласят.

Не за всички деца е лесно да се освободят от тази заробваща майчина любов. Някои синове, а и техните семейства, остават десетилетия под нейното влияние и пропускат важни стъпки и възможности в живота си. Ако някое дете въпреки всичко намери сили да се освободи, майката от типа на цикорията открито изразява разочарованието си: „и това след всичко, което съм направила за него“.

Въпреки примера с всеотдайната майка, не трябва да мислим, че отрицателното състояние на синя жлъчка се среща по-рядко при мъжете. Така например, едва ли съществува юрист, който да не е в това състояние.

Зад всяко състояние на цикория се крие дълбока душевна неудовлетвореност, вътрешна празнота и чувството, че тази страдаща личност никога не е била желана и никога не е била обичана истински. Не рядко зад това състояние стои прекарано без обич детство. Някои описват това чувство като черна дупка или буре без дъно, които всякога и отново трябва да се пълнят с внимание, признание и самоутвърждаване. Тази потребност се задоволява при отрицателното състояние на цикория с използване на силна воля и манипулативна сръчност. Понеже в това състояние на празнота личността не може да дава обич, тя страда от вътрешна несигурност и от най-различни страхове от въображаеми загуби. Ако все пак, въпреки липсата на чувства, се активират положителни емоции, те принудително имат характер на инвестиция: „аз бих те обичал, ако…“. Една английска специалистка по методите на д-р Бах изразява отрицателното състояние на цикория като: „изискващата майка“ (за разлика от отрицателното състояние на калуна – „изискващото дете“).

При хората от типа на цикорията има потенциал от голяма вътрешна сила и истинска способност за обич. Те могат да се събудят, ако личността е готова да направи обрат. Тя трябва да разбере, че черната дупка може да се запълни само от бликащия вътре в нас избор на любов, който непрекъснато струи от душата ни. Когато хората от този тип започнат да служат безкористно на другите, следвайки поривите на душата си, те усещат бликането на избора на божествената любов и изпълването си със сила и сигурност. Тогава вече не е нужно да принуждават другите към внимание и благосклонност – те идват от само себе си. И тези отношения остават постоянни, защото изворът вътре в душата остава неизчерпаем.

Самият д-р Бах сравнява положителното състояние на цикория с първичния тип на майката, с потенциала на „всеобщото майчинство“, който е заложен във всеки човек в латентно състояние, независимо от пола. Езотериците допускат хипотезата, че големият брой хора в отрицателно състояние на цикория се дължи на това, че този тип на майката е изключен от съзнанието и там остава само представата за „девата“, която е въплътена, например в Дева Мария. В положителното състояние на синя жлъчка голямата майчина енергия може да бъде много полезна и самоотвержена, без да очаква отплата или да я изисква вътрешно. Тя излъчва топлина, доверие и сигурност, чрез които околните се чувстват защитени.

В практиката обикновено се натъкваме на майчини проблеми при състоянието на цикория, съпровождано от множество физически признаци, като например болестни явления на задържане, натрупване на енергия в долните части на тялото, физически симптоми на емоционално и душевно отравяне. В древния Египет синята жлъчка е смятана за чернодробно лекарство.

Подпомагащи препоръки за състоянието на цикория
Физически упражнения за отпускане, масажиране, дихателни упражнения за хармонизиране на сърцето.
Мисли за положителна настройка: „давам, без да изисквам“, „давам свободен път на това, което задържам в себе си“, „уважавам границите на всяка индивидуалност“, „черпя от пълноценното“, „намирам сигурност в себе си“, „отварям божествения избор в себе си“.

Метхилд Шефер


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 63

Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/bach-flowers.espirited.com/wp-content/themes/freddo-pro/inc/template-tags.php on line 68